Fodrer du din hund med menneskemad?

Et spørgsmål, jeg hele tiden bliver stillet af hundeejere, er “kan jeg give min hund ‘menneske mad’?” og svaret er altid det samme: “Ja, men…”

Ja…

Ja, det meste af det mennesker spiser, er helt fint til hunde. Nogle fødevarer, som friske eller let kogte grøntsager og frugter kan være yderst gavnlige for hunde; Andre, som godt kogte brune ris eller havregrød, kan være virkelig nyttige til at fylde alt for sultne hunde op uden at bringe kosten i ubalance; Og hvilken hund ville nogensinde sige nej til en god smule tilovers søndagsfrokost? Rester som disse vil ikke kun gøre din hund meget glad, men de vil også være med til at sikre, at den får et bredt spektrum af sundhedsfremmende næringsstoffer.

Men…

Som med al mad er der altid et men, eller i dette tilfælde flere…

 1. For meget af det gode er aldrig en god ting. Sørg for at undgå overfodring ved at udligne eventuelle tilsætninger med en tilsvarende reduktion af mængden af ​​almindeligt hundefoder.
 2. Oprethold balancen. Nøglen til en sund kost er balance, så hvis du tilføjer én fødevaregruppe, f.eks. kød, er det bedst at balancere den med en tilsvarende andel af grøntsager. Hvis du ikke har noget imod korn, så har en tre-vejs kød/grønt/korn split også en tendens til at gå godt.
 3. Sukker og krydderier og alt det der ikke er så rart. Dybest set, hvis det er dårligt for mennesker, er det dårligt for hunde. Alt, der er for sødt, salt eller fedtholdigt, bør fodres sparsomt. Sovs, for eksempel, er høj i både salt og fedt og bør derfor fodres med omhu. Hunde er også meget mere følsomme over for krydderier, end vi er, så sørg for at holde den resterende ude af hundeskålen.
 4. Knogler. Små, skarpe knogler som dem i kylling og kalkun er bedst at undgå, da de kan sidde fast i halsen. Kogte knogler har også en tendens til at splintre, hvilket kan gøre dem farlige.
 5. Forskellige hunde – forskelligt problemfoder. Mange hunde har problemer med visse foderstoffer, så husk det, når de giver små godter. For eksempel, hvis din er en af ​​de mange hunde, der ikke kan tåle hvede, bør du bestemt ikke give den noget brød, pasta, bagværk eller andre hvedebaserede fødevarer.

 

Fodrer du din hund med menneskemad?

 

Det store men…

Det er al sund fornuft! Helt rigtigt, men hvad du måske ikke ved er, at visse tilsyneladende uskyldige daglige mad, der er fint for os, faktisk kan være meget farlige for vores hunde! Men bare rolig, her er en hurtig guide til 5 fødevarer, som du aldrig bør give din hund:

 

  • Chokolade
   Chokolade til mennesker kan være ekstremt farligt for hunde og bør altid undgås. Det indeholder et kemikalie kaldet theobromin, som kan have enorme skadelige virkninger på hjerte og nyrer hos hunde og kan, hvis det indtages i store nok mængder, være dødeligt. Chokolade lavet specielt til hunde indeholder ikke theobromin og er helt sikkert.

 

  • Løg
   Løg kan forårsage alvorlig sygdom hos hunde, og store mængder bør undgås. Det kemiske thiosulfat indeholdt i løg kan forårsage en tilstand kendt som hæmolytisk anæmi, hvor hundens røde blodlegemer begynder at briste, mens de cirkulerer i kroppen. Det er overflødigt at sige, at dette kan være meget alvorligt og kan endda være dødeligt. Alle former for løg kan være problematiske, og forgiftning kan opstå lige meget fra en enkelt stor dosis løg eller ved flere efterfølgende måltider indeholdende små mængder løg. Hvidløg indeholder også thiosulfat, men i meget lavere niveauer, så små mængder er normalt sikre.

 

  • Vindruer og rosiner
   Selvom vi ikke helt forstår hvorfor, kan druer og drueprodukter som rosiner forårsage potentielt livstruende nyresvigt hos hunde og bør derfor aldrig fodres. Det gælder for alle typer druer, uanset om de er frøet eller ej.

 

  • Macadamia nødder
   Nylige undersøgelser har vist, at overraskende små mængder macadamianødder (så få som seks nødder i nogle tilfælde) kan forårsage alvorlige mobilitetsproblemer for hunde. Symptomerne omfatter muskelrysten, svaghed, muskelsmerter, hævelse af lemmerne og lammelse af bagparten. Heldigvis, selvom det er meget foruroligende, ser alle disse virkninger ud til at være midlertidige.

 

 • Xylitol
  Xylitol er meget udbredt som naturligt sødemiddel i mange menneskelige fødevarer (især tyggegummi og slik og desserter med lavt kalorieindhold), og selvom det er fint for os, kan det være ret farligt for vores hunde. Større doser kan forårsage lavt blodsukker og leversvigt, som begge kan være livstruende.

 

OBS: Hvis du har mistanke om, at din hund har spist nogen af disse fem fødevarer, skal du straks kontakte din dyrlæge.

 

Et sidste men…

Som du kan se, er der masser af tvivls spørgsmål, men så længe du bruger din sunde fornuft, kasserer uegnede foder på en sikker måde og undgår at give ovenstående fem foderstoffer. Der der ingen grund til, at din hund ikke kan nyde folk spiser lige så meget, som vi gør.

Ansvarsfraskrivelse: Alt om hundefoder påtager sig intet ansvar for indholdet af ovenstående liste. Dette repræsenterer ikke en komplet liste over alle giftige stoffer og er kun ment som en vejledning.

 

Se ALLE TILBUD på HUNDEFODER

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top