Bedste hvalpefoder
Søg online efter ‘bedste hvalpefoder’, og du vil få tusindvis af forskellige sider, der hver især fortæller dig noget forskelligt. Det er svært at finde den rigtige diæt til enhver hund, men for en ny hvalpeejer, der nærmer sig dyrefoderverdenen for første gang, kan det være ekstremt skræmmende.
Bare rolig, vi er her for at hjælpe! Med et hurtigt kig på nogle af de grundlæggende elementer i fodring vil du snart ikke have problemer med at finde den allerbedste mad til din helt nye bedste ven!
Hvalpens ernæringsbehov
Efter fravænning af modermælken fra hvalpens mor, som normalt forekommer, når hvalpen er 4-6 uger gammel, har hvalpe stort set brug for alle de samme næringsstoffer fra deres kost som voksne hunde, men fordi de vokser, har de brug for flere af nogle af dem pr. kilo kropsvægt end deres fulde -voksne modparter.
Det er særligt vigtigt, at hvalpe får masser af protein af god kvalitet fra deres kost samt det rette niveau af fedt og visse vigtige mineraler som calcium og fosfor for en sund udvikling.
Kød er den bedste kilde til protein for hunde, da det har tendens til at være lettere for hunde at fordøje og udnytte end andre former for protein som dem fra planter. En god kost til en hvalp bør derfor indeholde kød som den første ingrediens, og kød bør udgøre en god del af maden som helhed.
Hvalpespecifikt kontra foder i hele livet
Til hvalpe kommer foder til kæledyr i butikken i to former:
1. Hvalpespecifikt foder
Disse fødevarer er lavet til at imødekomme specifikt hvalpenes ernæringsmæssige behov. Af den grund indeholder de normalt højere niveauer af protein, fedt og de vigtige mineraler for at muliggøre sund vækst og udvikling.
2. Fødevarer i hele livet
En anden måde at øge mængden af protein, fedt og mineraler, der kommer ind i din hvalp, er blot at fodre et ‘almindeligt’ foder, men mere af det. Dette er i bund og grund ideen bag fødevarer i hele livet.
Selvom denne tilgang ikke er så skræddersyet som et hvalpespecifikt foder, er det uden tvivl den mere ‘naturlige’ måde at fodre hvalpe på, da hunde i naturen, sammen med alle andre pattedyr inklusive os mennesker, har en tendens til at spise mere eller mindre det samme foder gennem hele vores liv efter fravænning, kun varierende mængden af mad i stedet for typen af mad.
Så længe kosten er af høj kvalitet og stemmer overens med hvalpen, kan begge metoder fungere lige godt.
Som alle kæledyrsfoder kan både hvalpefoder og foder til hele livet variere enormt i kvalitet, så sørg for at tage et kig på ernæringsvurderingerne på hundefoderkataloget for at få en idé om, hvordan de forskellige muligheder sammenlignes.
Gør forskellen
Fodring af hvalpe – gør forandringen At gå til et nyt hjem for første gang er normalt en ekstremt stressende periode for hvalpe, så det sidste, du ønsker at gøre, er at øge stressen ved at skifte kost. Af denne grund er det altid bedst at holde sig til den mad, som opdrætteren har fodret i mindst de første 2 uger, før der foretages ændringer.
Når din hvalp er kommet ordentligt til rette, er det stadig vigtigt at sikre, at eventuelle kostændringer foretages gradvist, langsomt introducerer det nye foder i løbet af en uge eller to for at give systemet god tid til at tilpasse sig.
Giv foder i den rette mængde
Ethvert komplet foder, der er mærket som egnet til hvalpe, skal have foreslået retningslinjer for hvalpefodring på emballagen. Dette er bestemt det bedste sted at starte, men da alle hvalpe er forskellige, er det vigtigt at holde øje med individets vægt og justere fodermængderne i overensstemmelse hermed. Du kan finde vores korte guide til, hvor meget du skal fodre her.
Fra hvalpealder til voksenalder
Mens 12 måneder generelt betragtes som det tidspunkt, hvor hunde bliver voksen, modnes nogle racer meget anderledes end andre. Mindre racer kan for eksempel nå fuld størrelse så tidligt som 9 måneder gamle, mens nogle kæmpe racer kan fortsætte med at vokse indtil 18 måneder eller endda ældre.
Efterhånden som deres vækst aftager, har hvalpe naturligvis brug for mindre mad, og mange har nedsat appetit. På dette stadium er det vigtigt at skifte til voksenfoder (eller reducere fodermængderne, hvis man fodrer et foder i hele livet) for at undgå overdreven vægtøgning.