Sådan får du din overvægtige hund til at tabe sig

Sådan får du din overvægtige hund til at tabe sig… sundt
Hundefedme har været stigende i årevis, men ny forskning viser, at vores bedste venners vægtproblem hurtigt er ved at nå krisepunktet.

Faktisk kan fedme reducere en hunds liv med op til to år med massivt øget forekomst af hjertesygdomme og diabetes. Overvægtige hunde er også meget mere tilbøjelige til at lide af led problemer, forhøjet blodtryk og vejrtrækningsbesvær.

Hvorfor bliver hunde tungere?

Det er klart, at ingen sætter sig for at få deres hund fed, så hvorfor er så mange hunde overvægtige?

Ironisk nok er den største årsag til overvægt hos hunde vores egen venlighed. Vi ønsker alle, at vores hunde skal være glade, og en stor del af deres lykke kommer fra at nyde deres mad. Problemet er, at de fødevarer, de nyder mest, har en tendens til at være de værste for dem. Hunde, ligesom mennesker, finder fedtstoffer og sukkerarter absolut uimodståelige. Alt det mest populære hundefoder, godbidder, bordrester og godbidder rundt om i verden er højt i fedt og/eller sukker. Over tid gemmes det overskydende fedt og sukker væk i fedtcellerne (sukker omdannes til fedt til opbevaring), og som månederne og årene går, begynder kiloene at hobe sig op.

Problemet er forvirret af en generel mangel på bevidsthed. Ifølge dyrlæger er en femtedel af ejere af overvægtige hunde ikke klar over, at deres kæledyr er for tungt, og 9 ud af 10 ser ikke dyrs fedme som en livstruende risiko. Vi er alle så vant til at se overvægtige hunde, at deres fysik nu er blevet standarden, mens sunde, magre hunde i stigende grad bliver rapporteret til som underernærede.

Er min hund overvægtig?

Som en grov guide, tag et kig på nedenstående skala for at se, om din hund kan være overvægtig. Ideelt set bør der, når man kigger nedefra, være en klar talje linje, og når man kigger fra siden, skal maven være trukket op mod bagbenene. Du skal nemt kunne mærke de sidste to ribben. Er du i tvivl, kan du altid spørge din dyrlæge.

Min hund er overvægtig, hvad skal jeg gøre?
Selvom nogle hunde er mere tilbøjelige til at tage på end andre, er vægtøgning kun mulig, når antallet af kalorier, der går ind, er større end den mængde, hunden bruger. For at stoppe vægtøgningen eller opnå vægttab har din hund derfor to muligheder: at spise færre kalorier eller at forbrænde flere – eller ideelt set begge dele.

Det første skridt er at reducere godbidder og lækkerier og helt at fjerne fedtrige godbidder fra kosten. Eventuelle kosttilskud bør kompenseres med en tilsvarende reduktion ved måltiderne. For eksempel, hvis du giver din hund 30 gram godbidskiks og en tyggeben på 50 g hver dag, bør den fodrede mængde under måltiderne reduceres med ca. 80 g for at udligne godbidderne.

Sådan får du din overvægtige hund til at tabe sig

Skær ned på godbidder

Når godbidderne er blevet skåret ned, er den nemmeste måde at sikre, at din hund indtager færre kalorier på, simpelthen at fodre mindre. Start med at reducere den daglige fodermængde med 10 %. Hvis du ikke ser noget vægttab efter 2-3 uger, skal du reducere mængden med yderligere 10 % og så videre, indtil et langsomt vægttab er opnået.

Du kan også overveje at skifte til en diæt med lavt kalorieindhold. Mange hundefoder har deres kalorieindhold trykt på emballagen, men hvis ikke, så prøv at lede efter et foder med mindre fedt og uden tilsat sukker. Vores hundefoderkatalog vil være i stand til at hjælpe.

Lette diæter indeholder færre kalorier for at hjælpe med vægttab. Vær dog forsigtig, når du vælger en let diæt, da nogle producenter reducerer kalorier ved at erstatte kød med højt kalorieindhold (høj kvalitet) med fyldstoffer med lavt kalorieindhold (lav kvalitet), som cellulose. Et alternativ ville være at fodre en mindre mængde af en normal voksenmad og fylde op med hjemmekogte grøntsager eller veltilberedte kerner som brune ris eller havregrød.

Træning og vægttabsprogram

Den anden del af ethvert vægttabsprogram bør være træning. Motion forbrænder kalorier og hjælper med at holde din hund sund. Alle hunde har gavn af motion, idet de har brug for mindst 30-60 minutter om dagen, med yngre hunde og højenergiracer, der kræver betydeligt mere. For at opnå et sundt vægttab, prøv altid at kombinere sund fodring med masser af motion. For hunde, der ikke er vant til meget motion, skal du sørge for at opbygge deres aktivitet langsomt.

Sigt altid efter gradvist vægttab, da for meget for hurtigt kan føre til problemer – omkring 1% af hundens kropsvægt om ugen er et godt mål.

Når din hund er tilbage til sin idealvægt, skal du forsigtigt øge fodermængderne og/eller genindføre godbidder og bordskrap, indtil vægten udjævnes. Diæten skal muligvis løbende justeres for at holde balancen, men hold fast i det – din hund er det værd!

 

Se ALLE TILBUD på HUNDEFODER

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top